Tým, čo jeme, môžeme pomôcť svetu okolo nás

Viete si predstaviť, že to, čo máte v nákupnom košíku, ovplyvňuje aj úplne iné faktory, než len čo bude na večeru? Životné prostredie, miestnu ekonomiku, či klímu – aj tam siahajú dôsledky našich nákupných rozhodnutí. Ako nakupovať zodpovedne?

Je už celkom bežné študovať si pri nákupe potravín etikety. Hľadáme zloženie, počet kalórií, cenu, účinky jedla na naše zdravie. Princípy hnutia Slow Food však idú aj za hranice nášho momentálneho osobného prospechu: „Nákupné rozhodnutia ovplyvňujú aj životné prostredie, miestnu ekonomiku a krajinu. Prinášajú menej bezprostredných, ale rovnako dôležitých dôsledkov.“ V spolupráci so Slow Food Pressburg prinášame rady a tipy ako jednoducho jedlom zlepšiť nielen vlastné zdravie, ale aj kvalitu života okolo nás.


• Hnutie Slow Food založil v roku 1986 Carlo Petrini v Taliansku ako protiklad globalizovaného fast foodu. Cieľom je vážiť si kultúru stola, chrániť, vychutnávať si a variť z miestnych produktov, ktoré by mohli byť odsúdené na zánik na úkor rýchlo sa rozvíjajúcej fast food stravy. Zdroj: Wikipédia

Čo ovplyvňujeme zodpovedným nakupovaním

Podporou farmárov a výrobcov potravín, ktorí pracujú v súlade s udržateľnými princípmi, vieme podporiť zdravšie životné prostredie, a tým aj naše vlastné zdravie. Naše nákupné rozhodnutia však ovplyvňujú oveľa viac, než len to, čo budete mať na obed. Cieleným dopytom ovplyvňujeme priamo ekonomiku, ktorá má vplyv na chod krajiny, a teda ovplyvňuje aj politické kroky na miestnej a štátnej úrovni, ale aj na úrovni Európskej únie. Nákup potravín sa tak môže stať aktom zodpovedného správania.

  • Nákup v miestnych potravinách alebo na trhu pomáha poľnohospodárstvu a ekonomike v danej oblasti.
  • Preferujte nebalené potraviny alebo recyklovateľný obal.
  • Výberom produktov viete podporiť ideu udržateľnosti, výrobcov aj komunitu.
  • Zaujímajte sa o pôvod a kvalitu výrobku.

Kritériá výberu potravín na nákupe

Ako sa stravovať zdravšie, to už mnohí viete. Ale ako jesť zdravo a zároveň zodpovedne?

  • Objavujte tradičné miestne výrobky a ich chute.
  • Uprednostňujte sezónne potraviny.
  • Čím menej zložiek, prísad, farbív a konzervačných látok uvedených na obale, tým lepšie.
  • Hľadajte výrobky s popisom pestovania či chovu a spracovania.
  • Zvyšky jedla zhodnoťte kompostovaním alebo separovaným zberom.

Spoznajme pôvod potravín

Ako uvádza Slow Food, dozvedieť sa z etikety produktu naozajstné zloženie či pôvod surovín je niekedy nemožné. Aj keď mnoho druhov potravín má povinnosť uvádzať svoj pôvod a výskyt alergénov, na iných produktoch sa nedozvieme takmer nič. V tom prípade je užitočné aspoň vedieť, čo by sme o produkte chceli zistiť.

  • Zloženie produktu: čo presne sa skrýva pod pojmom „prírodné arómy“, z čoho sa získavajú? Majú rastlinný či živočíšny pôvod?
  • Pôvod výrobku: napríklad talianske cestoviny sa vyrábajú a balia väčšinou v Taliansku. Odkiaľ ale pochádza múka na ich výrobu, možno z Kanady alebo Austrálie? Uvádzanie pôvodu základnej suroviny je dôležité a malo by byť súčasťou informácií na etikete.
  • Informácie o celom výrobnom reťazci: bolo napríklad súčasťou krmiva pre sliepky GMO? Vykonala sa v procese výroby nejaká špeciálna úprava, napríklad rafinácia či ožarovanie?

Pýtajte sa na pôvod a zloženie toho, čo jete, napríklad v lokálnych obchodoch a farmárskych potravinách, ukážte, že tieto informácie sú pre vás dôležité. Časom sa môžu dostať na etikety ako povinná výbava.

Miestne združenie Slow Food Pressburg pripravilo diskusiu s Dobrým trhom 24. 4. 2021 o nových formách
pestovania,o reálnych možnostiach v našom meste, ale i o tom, nakoľko je potrebné zmeniť náš prístup k životu,
aby sme prispeli k rozvoju udržateľného farmárčenia v mestách a prímestských oblastiach.

Zodpovedná konzumácia mäsa

Šetrní k prírode môžu byť rovnako vegetariáni, vegáni aj konzumenti mäsa. Nezabúdajte, že aj nepriamy vplyv vašich rozhodovaní dokáže zmeniť nepriaznivé skutočnosti, akými sú napríklad vysoké objemy vody a krmiva potrebné na chov a produkciu mäsa, klčovanie lesov kvôli pasienkom či nadmerné emisie z chovu a prepravy výrobkov z iných krajín.

Rozdiel v kvalite mäsa z rýchloobrátkového veľkochovu hospodárskych zvierat a lokálnej farmy nie je len v chuti. Veľký dopyt si žiada veľkú a rýchlu produkciu a tá sa odrazí na kvalite. Ako z toho von?

  • Začnite jesť kvalitné mäso z udržateľného chovu. Nebude také lacné ako akcia v supermarkete, ale o to prospešnejšie pre vaše zdravie.
  • Príliš nízke ceny oberajú o kvalitu životné podmienky zvierat alebo životné prostredie, napríklad pole.
  • Uprednostňujte mäso od spoločností, ktoré dodržiavajú prísne predpisy, týkajúce sa krmív, ale aj životných podmienok chovaných zvierat a ktoré poskytujú informácie o sledovateľnosti.
  • Vyhľadajte miestnu farmu vo svojom okolí a kupujte mäso od chovateľov, ktorí sa špecializujú na pôvodné plemená.
  • Tuk v mäse je dôkazom dobrých životných podmienok zvieraťa.
  • Menej mäsa v jedálničku jednoducho nahradíte zeleninou a rastlinnými bielkovinami.

Ako kúpiť vajcia od spokojných sliepok

Ak nemáte vo svojom okolí miestnych chovateľov sliepok, ani trhovníkov s čerstvými vajíčkami, udržateľný nákup vajec sa dá vyriešiť aj v supermarkete. Od roku 2004 sú všetky vajíčka v EÚ opečiatkované kódom vysledovateľnosti. Čo z neho vyčítame?

  • metódu chovu – čísla od 0 do 3 označujú ekologický chov, voľný výbeh, podstielku alebo klietkový chov
  • registračný kód štátu
  • štvorčíslie označujúce prevádzku

Na obale sú aj ďalšie údaje:

  • trieda A
  • číslo baliarne so značkou štátu (SK ako Slovensko)
  • zadaním čísla baliarne na www.svps.sk zistíte príslušný podnik
  • hmotnosť vajec S – XL
  • dátum minimálnej trvanlivosti (najdlhšie 28 dní po znáške)
  • slovný popis spôsobu chovu
  • vysvetlenie kódu producenta

Ktorý z údajov je pre naše zodpovedné nakupovanie vajec najdôležitejší? Keďže z obalu sa nedozvieme nič o pôvode vajec, musíme hľadať označenie SK na škrupinke vajíčka. A opäť vzájomná previazanosť – ak kupujeme vajcia od sliepok z ekologického chovu alebo voľného výbehu, doprajeme si vyššiu kvalitu potraviny, ale hlavne podporíme zodpovedných chovateľov. Aj vajíčka priamo od chovateľa musia uvádzať dátum minimálnej trvanlivosti a informácie o chovateľovi.


22. FEBRUÁR 2022

Text pripravila: Denisa Vološčuková
Fotografie: Eva Benková
Zdroj: Zodpovedné nákupné správanie (Slow Food Pressburg)


 

Hlavní partneri

                    

Budujeme partnerstvá

Európsky fond regionálneho rozvoja
www.skhu.eu
www.rdvegtc-spf.eu

„Obsah tejto stránky nemusí odzrkadľovať oficiálne stanovisko Európskej únie.“

Partneri

nadacia vubimagine logoba logostare mestonc logo

Mediálni partneri

      fm logo