Vymanila sa z kruhu násilia, keď požiadala o pomoc a získala strechu nad hlavou 

Konečne doma: Lenkin príbeh o ceste za bezpečným domovom má šťastné rozuzlenie. Foto: Unsplash

Lenka je jednou z niekoľkých desiatok ľudí v náročnej životnej situácii, ktorí sa dostali k dôstojnému bývaniu prostredníctvom spoločnosti Dostupný domov. Tá sa zaoberá nákupom a prenájmom bytov a predstavuje unikátnu kombináciu súkromného a štátneho financovania s čerpaním návratných eurofondov.

Tatiana Kubišová 

• Tatiana Kubišová je novinárka na voľnej nohe, pôsobí aj ako marketingová a PR špecialistka a spoluzakladateľka OZ Zriedkavé choroby.

Ľudia sa dostanú k vlastnej streche nad hlavou väčšinou vďaka podpore rodičov, rastúcim príjmom či vo dvojici, v ktorej sa to „ťahá lepšie“. Časť spoločnosti však tvoria ľudia, ktorí sa ocitli v zložitých životných situáciách ústiacich do nemožnosti nájsť si vhodné a cenovo dostupné bývanie pre seba, prípadne aj pre svoje deti. Zhovárali sme sa s Lenkou z Nitry o jej ceste za dôstojným domovom, na ktorej jej pomocnú ruku podali spolupracujúce organizácie.

Začiatok cesty

„S partnerom sme bývali u mojich rodičov, no po otcovej smrti odišla mama do zahraničia. Naplno sa u nás prejavilo fyzické aj psychické násilie, ktoré eskalovalo aj do trestných oznámení, no po ďalšej bitke som ich opäť stiahla. Bola som klasický prípad týranej ženy. Keď partnera zavreli za krádež, do domu sa nasťahoval brat, s ktorým sme si príliš nerozumeli a často ma nechcel pustiť dovnútra. V tom čase sa mi narodil druhý syn a zúfalo som potrebovala pomoc,“ začína svoje rozprávanie Lenka. Našťastie, sesternica jej mladú rodinku vzala k sebe cez vianočné sviatky a napokon u nej zostala tri mesiace. „Už v januári som zašla na prvé stretnutie do Centra Slniečko, lebo som riešenie svojej situácie videla v bezpečnom ženskom dome. Málokto si vie predstaviť, v akom stave som sa nachádzala v tom čase. Skákala som z témy do témy, vyzerala som strhane, pochybovala som o sebe a najviac som sa bála, že keby som sa osobne stretla s partnerom, tak by som sa k nemu opäť vrátila,“ spomína si Lenka, ktorá dnes aj vďaka svojmu niekdajšiemu rozhodnutiu a psychologickej pomoci stojí pevne na vlastných nohách. 

Manuál užívateľa bytu: Každý nájomca Dostupného Domova dostane k dispozícii manuál s praktickými informáciami a radami.
Foto. Tatiana Kubišová

Z pekla do Slniečka

Jej slová potvrdzuje Mariana Kováčová, riaditeľka neziskovej organizácie Centrum Slniečko: „Pocit bezpečia je dôležitou súčasťou života človeka. Pokiaľ ho nezažíva, žije v ustavičnom strachu, strese, úzkosti a obavách o vlastné bezpečie či bezpečie iných, často tých najbližších. Preto v našich centrách dbáme na to, aby sa či už deti alebo ženy, ktoré zažívali násilie, cítili bezpečne.“ Lenka nebola výnimkou. V hlave sa najskôr musela zbaviť predstavy, že je každému na ťarchu. V zariadení boli aj iné mamy s deťmi, mali k dispozícii záhradu a spoločenskú herňu a bazén s guličkami, kde sa mladší syn naučil chodiť. Spočiatku tu chcela zostať iba mesiac, ale napokon sa pobyt predĺžil na pol roka. Natrafila totiž na realitu trhu práce. Pokiaľ jej dieťa nevzali do štátnych jaslí, nemohla sa zamestnať. Potom sa na pol roka presunula do ďalšieho zariadenia, ktorý tiež patrí pod Centrum Slniečko, n. o. A postupne začala túžiť po samostatnom bývaní.

 Lenkin prechodný domov: Po odchode z Centra Slniečko bývala mladá mamička s dvoma synmi v tomto nájomnom byte. Foto: Dostupný Domov

Dostupný domov 

„Práve výška nájomného pre ženy, ktoré sa rozhodujú odísť od násilného partnera, je strašiakom, ktorý nahlodáva ich odhodlanie naštartovať nový život bez násilia. Toto je najčastejší dôvod, prečo zostávajú v násilnom vzťahu, alebo sa do neho opätovne vracajú,“ hovorí zo skúsenosti Mariana Kováčová. Našťastie pre Lenku, na zabezpečení takého potrebného bývania sa podieľala partnerská spolupráca Centra Slniečko a spoločnosti Dostupný Domov, ktorá prišla s ponukou cenovo prijateľného bývania aj pre obete domáceho násilia. Za štyri roky fungovania tak pomohli získať nájomné bývanie už niekoľkým desiatkam ľudí v krízovej situácii. Spoločnosť v súčasnosti spravuje 355 bytov a poskytuje kvalitné nájomné bývanie viac ako štyrom stovkám nájomníkov, pričom ponúka možnosti zvýhodnenia aj pre viaceré sociálne znevýhodnené skupiny, ako sú jednorodičia, seniori, mladé rodiny či osoby zdravotne znevýhodnené.

Komplexné riešenia

„Väčšinu nášho portfólia nehnuteľností tvoria novostavby, keďže budujeme dlhodobý a udržateľný segment nájomného bývania. Novostavby sú energeticky efektívne, využívajú ekologické a inovatívne smart home technológie, rekuperácie, exteriérové žalúzie, solárne a fotovoltaické panely, zelené strechy, kvalitné spotrebiče. Pri budovaní nájomných bytoviek sa kladie dôraz na bezpečné a príjemné prostredie, dostupnú dopravu, pracovné príležitosti, občiansku vybavenosť a možnosť oddychu, čo môže byť pre nájomcov dôležitým faktorom,“ vymenúva Zdenka Polednáková, predsedníčka predstavenstva spoločnosti Dostupný Domov, j. s. a. (jednoduchá spoločnosť na akcie). Ide o obchodnú spoločnosť, ktorá vznikla na základe akcionárskej dohody troch akcionárov: Slovak Investment Holdingu (SIH) cez spoločnosť NDF II, a. s., Slovenskej sporiteľne cez spoločnosť SLSP Social Finance, s. r. o., a Nadácie Slovenskej sporiteľne. Budovanie segmentu dostupného nájomného bývania je tak kombináciou spolupráce vládnych inštitúcií, súkromného sektora, neziskových organizácií a komunít. Štátny sektor vstupuje do segmentu dostupného nájomného bývania ako 100-percentný akcionár SIH, ktorý spravuje návratné eurofondy na Slovensku. Tieto finančné nástroje fungujú inak ako klasické eurofondové dotácie. Sú určené pre komerčné projekty, ktoré majú perspektívu si na seba zarobiť a podporu z európskych peňazí budú môcť vrátiť. Projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje. 

„So synmi som sa presťahovala do krásnej dvojgarsónky. Nechcela som väčší byt, pre mňa bolo hlavné, aby som ho zvládala platiť. Zmluva sa vždy podpisuje na rok s možnosťou ďalšieho predĺženia. Napokon som tu zostala rok a pol, no a za ten čas som si našetrila peniaze na účte, aby som mohla požiadať o mestský byt,“ približuje Lenka. Vďaka bývaniu v byte spoločnosti Dostupný Domov prekonala Lenka ťažké obdobie nestability. Bol čas posunúť sa ďalej.

Nový život

Mladá mamička si najskôr podala žiadosť o sociálny byt na mesto, ktoré ju zaradilo do poradovníka, pričom o pridelení bytu rozhodla komisia na základe transparentného bodovacieho systému. V súčasnosti tak býva v novom 2-izbovom byte s rozlohou 55 m2. Za prvého pol roka zložila finančnú zábezpeku a platí mesačné nájomné. Zmobilizovala sa aj rodina, ktorá jej pomohla finančne, mama sa vrátila zo zahraničia a trávia spolu čas. Lenka si našla aj prácu v potravinovom reťazci a dokončuje si externe maturitu. Dokonca začala pomýšľať aj na vysokoškolské štúdium. 

„Keď sa cítime v bezpečí, dokážeme sa zdôveriť s tým, čo nás trápi, čo zažívame a postupne sa dokážeme vymaniť z následkov rôznych rán, aj z tráum prežitého násilia. Vytvorením bezpečného priestoru sa otvára cesta k následnej pomoci a uzdravovaniu duše,“ podčiarkuje Lenkin životný príbeh Marianna Kováčová. Podľa informácií zverejnených na stránke Jeden rodič je až v 150-tisíc domácnostiach pri výchove detí prítomný iba jeden z rodičov, väčšinou mama. Takto je vychovávaných až 200-tisíc detí. Ako potvrdzuje Zdenka Polednáková z Dostupného Domova, až 20 % ubytovaných v nájomných bytoch spoločnosti Dostupný Domov, j. s. a., tvoria práve maloleté deti. „Bez pomoci s bývaním by som nebola tam, kde som dnes. Dodala mi životnú stabilitu aj odvahu. Požiadať o pomoc bolo to najlepšie rozhodnutie,“ uzatvára svoje rozprávanie mladá mamička Lenka. 

Vynikajúce skúsenosti: Pri správnom systémovom uchopení sa Housing First môže stať významným prvkom v riešení situácie žien, ktoré zažívajú domáce násilie a potrebujú z takejto domácnosti odísť. Ilustračné foto: Unsplash

Lenkin príbeh odštartoval projekt dostupného nájomného bývania pre obete domáceho násilia

Hovorí Mariana Kováčová, Centrum Slniečko, n. o. 

„Housing First v preklade znamená ‚najskôr bývanie‘. Ide o dostupné nájomné bývanie s podporou štátu, miest či obcí so zámerom riešiť problém ľudí bez domova. V predchádzajúcich dvoch rokoch boli na Slovensku realizované viaceré pilotné projekty, ktoré v praxi overili, že práve táto forma pomoci môže pomôcť v riešení problémov ľudí bez domova a z nášho pohľadu i žien, obetí domáceho násilia a ich detí, ktoré stratili svoj domov. Práve Lenka a jej dvaja synovia boli prvými lastovičkami v Nitre, ktorí odskúšali pokrokový trend na vlastnej koži. Na základe ich pozitívneho výsledku nezisková organizácia realizovala projekt Housing first.Centrum Slniečko, n. o., má s touto formou pomoci vynikajúce skúsenosti. Pri jej správnom systémovom uchopení sa môže stať významným prvkom v riešení situácie žien, ktoré zažívajú domáce násilie a potrebujú z takejto domácnosti odísť. Nie vždy je možné vykázať zo spoločného bývania násilnú osobu. V priebehu realizácie projektu Housing First, ktorý trval dva roky, sme pomohli 15 ženám a ich 27 deťom. S projektom sme začali v novembri 2021 a s podporou Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje sme ho realizovali do novembra 2023. Aby sme mohli pokračovať aspoň čiastočne, tak tento rok pomohlo mesto Nitra. Nevýhodou takto nastavovaných služieb však je, že pokiaľ ide o projektovú podporu, tak tá po určitom období končí a pokiaľ sa nenastavia mechanizmy, aby táto pomoc pokračovala, prináša to viacero negatív. Napríklad odchod odborníkov a odborníčok, ktorí/é majú s realizáciou projektu skúsenosti. Ale aj strach z toho, že organizácie, ktoré získali byty do prenájmu od prenajímateľov, strácajú dôveru a mnoho ďalších.“


19. SEPTEMBER 2024

Text: Tatiana Kubišová
Fotografie: Tatiana Kubišová, Dostupný Domov, Unspash, 

 


 

Partneri

EU_flag

Toto opatrenie je spolufinancované Európskou úniou

Tento projekt bol financovaný za podpory Európskej komisie. Tento obsah odráža výlučne názory autorov a Európska komisia nenesie žiadnu zodpovednosť za použitie obsiahnutých informácií.